2011. december 11 és december 12-én 19.00 órakor kerül sor a Vidnyánszky Attila rendezte Mária musical ősbemutatójára a Főnix Csarnokban. A rendezvényre jegyek kaphatók az Apolló moziban, a Csokonai Színházban, a Kölcsey Központban, a Főnix Csarnokban valamint a Tourinform irodában.
Korunk heródesi őrületében, ahol az önelégült Ego tombolva járja luciferi győzelmi táncát, egyszer csak tiszta hangként felbukkan Mária, és félénken suttogja: „Fénnyel szóló csillagok, mondjátok meg végre, hol vagyok!” Kétezer évvel ezelőtt elindul Mária, hogy hosszú küzdelmes utat bejárva, kitaszítva, végül világra hozza a Megváltót.
A szállást kereső Mária, védelmező társa, József, a Hírt hozó Gábriel arkangyal, a kétellyel mérgező Kísértő, a mennyek királynőjét legelőször felismerő Erzsébet, a gyermekgyilkos Heródes, a szívtelen Kovács a mindannyiunk által ismert bibliai történet alakjai.
Az ősbemutató zeneszerzője és szövegírója Szarka Tamás, az 1983-ban létrejött Ghymes zenekar alapítója, amelynek világszerte ismert sajátságos stílusa nagyrészt az ő népzenei alapú szerzői zenéjéből és irodalmi értékű szövegvilágából született.
Az ősbemutató rendezője Vidnyánszky Attila, szereplői pedig Újhelyi Kinga, Bakos-Kiss Gábor, Mészáros Tibor, Olt Tamás, Pápai Erika, Rácz József, Földes László Hobo, Szarka Tamás (Ghymes), Fehér Éva.
A Csokonai Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok közös produkciójaként megvalósuló előadás 2012 augusztusában látható majd a szegedi Dóm tér hatalmas színpadán is.
Vidnyánszky Attila szerint a mai meddő világ nem a helyén kezeli a születést, pedig minden újszülött gyermek magában hordja a megváltás lehetőségét. Az ő olvasatában ez a mű a szülés – születés szakralitását adja vissza.