A Debreceni Művelődési Központ ebben az évben is megszervezi a Nemzetközi Betlehemes Találkozót, amely a Kárpát-medencei magyar hagyományőrző együttesek téli ünnepköri játékainak rangos szemléje.
A rendezvény elsődleges célkitűzése, hogy a betlehemezés hagyományát életben tartsa, a kulturális identitást erősítse, a közös szellemi haza kincseit, szakrális hagyományait bemutassa, illetve a környező országokban élő magyarság kulturális cseréjét, az európai népek közötti kapcsolatokat erősítse.
Öt országból 34 csoport, 430 fő vesz részt az eseményen Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről, Vajdaságból és Magyarország több tájegységéről.
A hagyományoknak megfelelően december 9-én, pénteken 17.15-kor a csoportok felvonulva érkeznek az ünnepélyes megnyitóra, a Kossuth térre.
A rendezvény fővédnöke: Halász János parlamenti államtitkár. Köszöntőt mond: Somogyi Béla DMJV kulturális alpolgármestere. Színpadra lépnek a jánoki betlehemesek. Közreműködik: Bárdosi Ildikó népdalénekes és Dzsupin Pál népzenész.
Másnap, szombaton 9-20 óráig mutatják be a hagyományőrzők a különböző vidékek betlehemes játékait a Debreceni Művelődési Központ Pódiumtermében (Kossuth u. 1.). A nagyrendezvény különlegessége, hogy a csoportok részt vesznek az ezen a hétvégén zajló adventi városrészi családi programokon is. Debrecenben 26 helyszínen (közművelődési intézményekben, iskolákban, óvodákban, szociális intézményekben, templomokban, szabadtereken, lakótelepeken, tanyaközpontokban, kertségekben…) és a környező települések adventi rendezvényein is bemutatják betlehemes játékaikat, találkoznak, együtt készülnek az ünnepre a debreceniekkel és a hajdú-bihariakkal.