A Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házában sajtótájékoztató keretében ismertették a média képviselőivel a XXI. Nemzetközi Betlehemes Találkozó és az Adventi Városrészi Családi programok részleteit.
Dr. Tar Károlyné, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója elmondta, hogy bár a Nemzetközi Betlehemes Találkozók történetében ez a 21. alkalom, Debrecenben 6 éve szervezik meg a rangos seregszemlét. A cívisvárosban igazi otthonra talált a rendezvény, szervesült a város adventi programjaiba. A betlehemesek találkoznak a lakótelepeken, kertségekben élőkkel, akiket várnak és megvendégelnek. Közösen készülnek a szeretet ünnepére. A csoportoknak nagyon fontos, hogy eljöhetnek ide, hiszen megerősítést kapnak, hogy a hagyományt tovább kell vinni. Fontos a magyar kultúra szempontjából, de lényeges színházi és egyházi szempontból is. Ugyanakkor nehézségekkel teli a rendezvény feltételeinek biztosítása. A találkozó fővédnöke Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára. A szükséges anyagi forrásokat a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap biztosítja, amelyből finanszírozzák a csoportok elszállásolását (Aranybika, Gulyás Pál Kollégium) és étkeztetését.
Bocsi Szabolcs igazgatóhelyettes kifejtette, hogy a Nemzetközi Betlehemes Találkozó megszervezését egyéves előkészítő munka előzte meg, amely magában foglalja a pályázatok megírását, a jelentkezési lapok kiküldését, feldolgozását, stb. A mostani találkozóra 430 embert, összesen 34 csoportot várnak. Igyekeztek a legautentikusabb csoportokat fogadni, valamennyien a Kárpát-medencéből érkeznek. 16 csoport Magyarországról, 5-en a Felvidékről, 4-en a Vajdaságból, 4-en Erdélyből, 5-en Kárpátaljáról. Idén 6-7 olyan csoportot fogadnak, akik még soha nem jártak a Betlehemes Találkozón. Igyekeznek mindig új csoportokat vendégül látni. Ahány tájegység, annyi hagyomány, mindegyik más-más. A vendégcsoportok fellépnek majd a Fórumban, iskolákban, óvodákban, a Kenézy Kórházban, templomokban, a Kölcsey Központban és a környező településeken. A Pódiumteremben filmfelvételek készülnek a találkozóról, ami azért is fontos, mert ez alapján az autentikus játékok újratanulhatók. Ezeknél a betlehemes csoportoknál valóban élő hagyomány a betlehemezés. December 11-én este 20 órakor zárul a rendezvény a produkciók értékelésével és az ajándékok kiosztásával. Vasárnap még számos városrészi programon fellépnek a „jó hírhozók”.
Dr. Tar Károlyné hangsúlyozta, hogy ez a rendezvény is ékes bizonyítéka annak, hogy az embereknek igenis szükségük van lélekemelő eseményekre, amelyek megszervezésében a közművelődési intézményeknek kiemelt szerep jut. Az adventi családi programok célja pontosan az, hogy az emberek egymással személyesebb viszonyba kerüljenek. A Debreceni Művelődési Központ közel 60 karácsonyváró programot szervez.