Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.



Debreceni Halvasárnap

Hatodik alkalommal ad otthont a Kossuth tér 2011. december 18-án a Debreceni Halvasárnapnak, ahol a különleges ételek mellett könnyűzenei koncert és egyéb színes programok is várják az érdeklődőket.
A már hagyományosnak mondható, a Barabás étterem, a Hortobágy Halgazdaság Zrt. és Debrecen városa által közösen szervezett rendezvény idén is számos ételkülönlegességgel (vegyes halászlé, harcsapaprikás, dorozsmai molnárharcsa, ropogós sült pisztráng, sült ponty-patkó rántott pontyszelet, sztrapacska, kapros dübbencs) találkozhatnak a főtérre kilátogatók 2011. december 18-án.
Amikor a Debreceni Halvasárnap ötlete felmerült, a szervezők remélhették, hogy sikeres lesz. Ez már a hatodik alkalom, ami jelzi, hogy a várt siker megvalósult. A város önkormányzata és a vele összefogó cégek egész esztendőben olyan gasztronómiai eseményeket szerveznek Debrecenben, amelyek egyedülállóak az országban. Ebben a sorban a halvasárnap azért tölt be fontos szerepet, mert az emberek megismerkedhetnek a halból készült termékekkel, ételekkel, ötletet kaphatnak a halfogyasztáshoz, a karácsonyi menü összeállításához, és ösztönzést az egészséges életmódhoz.
A témában tartott sajtótájékoztatón Pajna Zoltán alpolgármester hangsúlyozta: "A rendezvény arra is ráirányítja a figyelmet, hogy a halfogyasztás egész évben egy egészséges életmódot jelent, illetve hogy a régióban van Közép-Európa legnagyobb édesvizű halgazdasága.”
A sajtóeseményen Sarka Béla, a Hortobágyi Halgazdaság vezérigazgatója kiemelte:”A halfogyasztás hazánkban elég szezonális: európai uniós viszonylatban halfogyasztás terén az utolsó előtti helyen ál. Ennek a ténynek a feloldásán dolgozik a halgazdaságunk. Nagy öröm számunkra, hogy a Hortobágyi Halgazdaság néhány hete elnyerte az év biogazdálkodási nagydíját.”
Barabás Zoltán a Barabás Étterem igazgatója elmondta:” Arra törekszünk, hogy mindenekelőtt a magyar termékeket használjunk fel az általunk előállított ételeknél, így lesz ez a Halvasárnapon is. Az elmúlt évek tapasztalata azt mondatja velem, hogy a magyar emberek ragaszkodnak a hagyományos íz világokhoz. Például korábban halpástétommal és egyéb különlegességekkel próbálkoztunk, viszont azt kell hogy mondjam, nem volt sikeres, de a hagyományos halászlének, harcsapaprikásnak nagyon nagy sikere volt. Az idén egyetlen étel lesz, ami újdonságot jelent, de ez is hagyományos íz világot képvisel: mégpedig a dorozsmai molnárharcsa.”
A szervezők többezer adag étellel készülnek. A programok 11.30 órakor kezdődnek, de a standok már 10 órától nyitva lesznek, s egészen 19 óráig lehet halételeket kóstolni. A cívisváros helyszínt, a műszaki hátteret, s a programokat adja a rendezvényhez, míg a cégek az étkek alapanyagairól, s az ételkészítésről gondoskodnak.
A halvasárnaphoz kapcsolódva december 19-én, hétfőn 16.30 órakor az Új Városháza éttermében 300 adag halpaprikással vendégelik meg a rászorulókat.
A halvasárnap programja:
11.30 óra: Pajna Zoltán alpolgármester köszöntője, Oláh István református lelkész karácsonyi hal-áldása
12.00 óra: A Debreceni Református Hittudományi Egyetem gyakorló általános iskolája kórusának műsora
13.00 óra: A debreceni görög katolikus betlehemes csoport előadása
14.00 óra: A Derecskei Nyugdíjas Klub betlehemes csoportjának előadása
15.00 óra: A Maróthi György Pedagógus Kórus műsora
16.00 óra: Gyertyagyújtás az adventi koszorún, a szentföldi betlehemi láng fogadása és szétosztása. Közreműködik a Debreceni Népi Együttes
17.00 óra: A Chrome Rt. rockzenekar koncertje

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések